Historiaa

Meijeri perustettiin vuonna 1917 ja toimi aluksi Ylivieskan Osuusmeijerin nimellä. Vuonna 1973 toiminta-alueen laajentuessa nimi muutettiin Laaksojen Maitokunnaksi. Meijerin vaiheet ovat olleet värikkäät: jo vuonna 1918 kohtasi ensimmäinen onnettomuus, kun meijerirakennus paloi osittain. Monenlaiset kriisit ovat ehtineet koetella yli 100-vuotiasta yritystä, mutta meijeri on pitänyt pintansa vaikeinakin aikoina.

Aluksi meijeri tuotti ajalleen ominaisesti vain voita, mutta vuodesta 1940 lähtien myös nestemaitoja. Juuston valmistus aloitettiin vuonna 1955 ja herajauheen tuotanto vuonna 1985. Laaksojen Maitokunta palkittiin mm. maailman parhaasta Emmental-juustosta vuonna 1982, mutta alalla tapahtuneiden rakennemuutosten seurauksena juuston valmistus päättyi Ylivieskassa vuonna 2001.

Jalostustoiminnan päätyttyä osuuskunta on jatkanut toimintaansa maidonhankintameijerinä. Meijerimyymälä on sopeutunut ajan haasteisiin ja palvelee sekä maidontuottajia että kaikkia muitakin asiakkaita Savarin liikealueella Ylivieskassa.  

Vuosi
Tuottajia
Maitoa
Juustoa
Herajauhetta
Voita
Nestetuotteita
1918
78
76 407 l
2 997 kg
1950
145
2 717 531 l
110 650 kg
291 536 l
1965
2 008
18 085 310 l
373 792 kg
702 454 kg
960 970 l
1990
378
23 611 323 l
2 115 510 kg
1 049 870 kg
2005
128
19 347 077 l
2020
58
23 442 616