Historiaa
Meijeri perustettiin vuonna 1917 ja toimi aluksi Ylivieskan Osuusmeijerin nimellä. Vuonna 1973 toiminta-alueen laajentuessa nimi muutettiin Laaksojen Maitokunnaksi. Meijerin vaiheet ovat olleet värikkäät: jo vuonna 1918 kohtasi ensimmäinen onnettomuus, kun meijerirakennus paloi osittain. Monenlaiset kriisit ovat ehtineet koetella yli 100-vuotiasta yritystä, mutta meijeri on pitänyt pintansa vaikeinakin aikoina.
Aluksi meijeri tuotti ajalleen ominaisesti vain voita, mutta vuodesta 1940 lähtien myös nestemaitoja. Juuston valmistus aloitettiin vuonna 1955 ja herajauheen tuotanto vuonna 1985. Laaksojen Maitokunta palkittiin mm. maailman parhaasta Emmental-juustosta vuonna 1982, mutta alalla tapahtuneiden rakennemuutosten seurauksena juuston valmistus päättyi Ylivieskassa vuonna 2001.
Jalostustoiminnan päätyttyä osuuskunta on jatkanut toimintaansa maidonhankintameijerinä. Meijerimyymälä on sopeutunut ajan haasteisiin ja palvelee sekä maidontuottajia että kaikkia muitakin asiakkaita Savarin liikealueella Ylivieskassa.
Vuosi | Tuottajia | Maitoa | Juustoa | Herajauhetta | Voita | Nestetuotteita |
---|---|---|---|---|---|---|
1918 | 78 | 76 407 l | – | – | 2 997 kg | – |
1950 | 145 | 2 717 531 l | – | – | 110 650 kg | 291 536 l |
1965 | 2 008 | 18 085 310 l | 373 792 kg | – | 702 454 kg | 960 970 l |
1990 | 378 | 23 611 323 l | 2 115 510 kg | 1 049 870 kg | – | – |
2005 | 128 | 19 347 077 l | – | – | – | – |
2020 | 58 | 23 442 616 | – | – | – | – |